Yeşil domates kan kırmızı oluyor! Sapını ayırmayın, gazete kağıdı mucizeler yaratsın

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiSonbaharın gelmesiyle birlikte bahçede yetiştirilen pek çok sebze bir gecede kışa teslim olabiliyor. İşte bu yüzden, ekim ve kasım ayları bahçıvanlar için biraz sıkıntılı geçebiliyor. Ancak yine de yeşil domatesleri kurtarabilir ve olgunlaştırabilirsiniz. İşte yöntemi.

Yetiştirdiği domateslerin olgunlaşmadığını gören birçok kişi işin bittiğini düşünebilir. Ancak doğru yöntemlerle yeşil domatesleri de değerlendirebilir, hatta kış boyunca taze domates tüketebilirsiniz.

Yeşil domatesleri olgunlaştırabilmek için uygulamanız gereken ilk kural, sapını koparmamaktır. Eğer sapıyla beraber budayıcıyla alırsanız, çürüme riskini büyük ölçüde azaltırsınız. Çünkü domates sapından ayrıldığında, o noktadan bozulma başlaması çok yaygındır. Dalıyla beraber aldığınız domatesler hem daha uzun süre dayanır hem de daha sağlıklı olgunlaşır.

Topladığınız yeşil domatesleri önce yıkayın, sonra mutlaka tamamen kurumasını bekleyin. Nemli kalan her şey gibi, domatesler de ıslak bırakıldığında hızla küflenebilir. Bu yüzden kurutma aşaması atlanmamalı. Olgunlaştırmak için uygulayabileceğiniz harika bir gazete kağıdı hilesi var.

Domateslerinizi tek tek gazete kağıdına veya kağıt mendile sarın. Bu yöntem hem meyveyi korur hem de bir domatesin çürümesi halinde diğerlerini etkilemesini engeller. Üst üste iki kat yapabilirsiniz ama aralarına yine kağıt koymakta fayda var. Ayrıca, sakladığınız kutuyu koyacağınız yer de çok önemli. Serin, kuru ve ışıksız bir alanda bekletmeniz gerekiyor.

Sakladığınız domates kutusunu her hafta açıp kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Olgunlaşmaya başlayan domatesleri mutfak tezgahına taşıyabilirsiniz. Aynı zamanda çürüyenleri de erkenden fark edip ayırmanız gerekir. Çünkü tek çürük domates tüm kutunuzu mahvedebilir. Bu yöntemle birkaç hafta boyunca azar azar domateslerinizin kızardığını göreceksiniz. Yani bir günde hepsine kavuşamasanız da, kış boyunca az da olsa taze domates tüketebilmek mümkün.

Marketlerden aldığımız kış domatesleri genellikle tatsız ve sert olur. Özellikle uzun yolculuklarda dayanabilmesi için daha erken toplanır ve hormon etkisiyle büyüdüğü için tazeliğini kaybeder. Bu nedenle yazın ve kışın tüketilen domateslerin tazeliğini hemen fark edebilirsiniz.

Bazı bahçıvanlar, domateslerin yanına olgun bir muz veya elma koymayı da tercih eder. Bu meyveler etilen gazı salgılayarak olgunlaşmayı hızlandırır. Eğer süreci biraz daha çabuklaştırmak istiyorsanız, bu yöntemi de deneyebilirsiniz. Soğuk bir kış akşamında kendi bahçenizden yetişmiş domatesler çok daha lezzetli olacak.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”